• {{user.userFirstname}} {{user.userLastname}}
  • Вихід

Особливості національної валюти Болгарії

Болгарія - одна з найбільш відвідуваних туристами країн. Вона славиться своїм м'яким кліматом і морським узбережжям. Країна з великою історією, яка може захопити кожного туриста. Варто відзначити і грошову одиницю Болгарії. Болгарський лев є національною валютою, яка позначається знаком BGN. 1 болгарський лев дорівнює 100 стотинкам. У зверненні ви можете побачити банкноти номіналом 1-100 левів, а монети номіналом 1-50 стотинок.

Історія розвитку валюти Болгарії

Курс болгарського леву

Назва болгарської валюти бере свій початок з 1880 року, саме тоді на гербі держави був зображений лев. Тоді ж було створено Болгарське князівство, сам же лев був введений в обіг у 1881 році, і був прив'язаний до французького франка. З 1928 року золотий вміст болгарського лева було знижено до 0,10 грама. У момент Другої світової війни в період окупації гітлерівської Німеччини з 1940 по 1944 болгарська валюта була прив'язана до німецької рейхсмарки, ставлення якої було 32,75:1. Після звільнення Болгарії радянськими військами лев був прив'язаний до рубля в співвідношенні 15:1.

Деномінація валюти сталася в 1952 році, співвідношення якої склало 1:100. Лев нового зразка був прив'язаний до американського долара по співвідношенню 6,8:1. У 1962 році знову була проведена деномінація валюти, співвідношення якого склало 10:1. У 1997 році болгарський лев був прив'язаний до німецької марки за курсом 1000:1. У 1999 році знову трапилася деномінація BGN по співвідношенню і його знову прив'язали до німецької марки. У 2002 році, коли був створений Європейський Союз і було винесено рішення про заміну національних грошей на одну європейську валюту, болгарський лев був прив'язаний до євро за курсом 1,9:1, який був аналогічний курсу німецької марки до євро.

BGN в наші дні: особливості розрахунків і обміну

У 2012 році планувалося, що Болгарія зможе перейти на євровалюту, але на поточний момент цей процес так і не здійснився. Болгарський лев контролюється Болгарським народним банком. При відвідуванні країни обміняти валюту на болгарські гроші ви можете як в аеропорту, вокзалах, готелях, так і в банках і обмінних пунктах. Для отримання більш вигідної суми найкраще звернутися в великі відділення банків Болгарії. Також розрахунок можна проводити за допомогою дебетових і кредитних карт. «Чорного ринку» обміну валют в Болгарії не існує, проте шахрайство зустрічається, особливо на літніх курортах, де шахраї на вулиці намагаються запропонувати туристам свій курс.