0800330825

Що відбувається з гривнею в період пандемії?

Незважаючи на тривалість пандемії і невизначеність прогнозів стосовно розвитку економіки, паніка на валютному ринку України трохи вщухла і немає такого ажіотажу, який спостерігався при жорсткому локдауні в березні 2020 року. Влітку гривня зміцнилася, проте з осені вона знову втратила свої позиції. В уряді України вже скоригували показники долара, за яким курс з 24 гривень за долар досяг позначки 28-29 грн за долар.

Прогнози і думки експертів

Що буде з гривнею в період пандемії?

Багато експертів вважають, що поточна ситуація корисна для української економіки, адже світова криза може "струсити" гривню. Подальший діапазон падіння буде залежати від ряду факторів, однак навряд чи до кінця 2020 року долар буде коштувати вище 32 грн.

Крім коронавірусної кризи на стан гривні впливають ще 2 чинника:

  • грошові перекази заробітчан. Вони в кілька разів перевищували іноземні інвестиції і істотно живили українську економіку, особливо сферу послуг. Зараз даний фактор знизився, так як багато країн просто закрили свої кордони поки не розвивають туризм;
  • підтримка МВФ. Українська влада домовилися про нові умови співпраці, але з урахуванням того, що вони виконають ряд вимог МВФ, включаючи прийняття закону про банки і приватизації.

До кінця 2020 роки ситуація з пандемією не покращилася, однак уряд не закриває повністю магазини, ТРЦ та інші заклади, так як їх повторне закриття може спричинити серйозні проблеми з українською економікою.

Що ще впливає на курс UAH?

В Україні, в порівнянні з іншими європейськими країнами, ситуація була не настільки критична, проте до цих пір залишається напруженою. На валютному ринку пропозиція перевищує попит, тому гривня має нестабільні показники. На її позитивну динаміку впливають різні фактори:

  • українці більше не купують масово валюту через паніку, як це було в березні;
  • на банківських рахунках фізичних осіб не скорочуються залишки грошових коштів;
  • МВФ надає фінансову підтримку Україні;
  • знизився попит на валюту серед імпортерів;
  • трудові мігранти, які повернулися в Україну, витрачають тут зароблені гроші, тим самим, вони надходять в казну;
  • експортери продають валюту, щоб забезпечити фінансування поточної діяльності, особливо це актуально для аграріїв.

Користуючись поточним курсом, Нацбанк купує на грошовому ринку надлишки валюти, так як після карантину є ризик того, що після карантину курс долара знову виросте.

Фінансові експерти рекомендують диверсифікувати портфель заощаджень, в тому числі, звернути увагу на злотий, франк, юань і інші валюти, у яких є потенціал зростання крім долара і євро. Вони також радять дочекатися кінця грудня, коли уряд буде закладати бюджет на наступний рік. Тоді можна буде зробити більш точні прогнози, відштовхуючись з офіційних даних.